Människan har använt honung som föda och medicin i årtusenden. Tack vare särskilda enzymer, antioxidanter och mjölksyrabakterier har den många läkande och hälsosamma egenskaper.
Honung är till exempel en välkänd kur vid förkylningar. Ät en rejäl klick honung innan du lägger dig på kvällen – det brukar dämpa förkylningshosta.
Honung kan vara effektiv vid magbesvär eftersom den gynnar tillväxten av nyttiga tarmbakterier. Det finns också vetenskapliga bevis för att vissa sorters honung har antibiotiska effekter som gör att den får brännskador och infekterade sår att läka snabbare. Vissa studier hävdar till och med att honung kan förbättra minnet och ge bättre sömn.
Men glöm inte det viktigaste: Att honung är en ren naturprodukt med en fantastisk smak!
Från flytande till fast
All nyslungad honung är flytande. Svensk honung stelnar, kristalliseras, efterhand. Hur snabbt beror på vilka växter den är gjord av och på kombinationen av sockerarter i den.
Honungens färg, doft och smak påverkas av säsong och blommor. Försommarens honung är ofta ljus och mild. Sensommarens, präglad av lind, lönn och honungsdagg, mörk och aromatisk.